5 steg att spara pengar på boka flygresa rätt.

Att hitta billigaste flygbiljetten är inte lätt. Ena dagen kan samma flyg kosta hundralappar mer eller mindre än dagen därpå, ibland kan det till och med skilja tusenlappar.

Men nu har två ledande reseaktörer, sökmotorn Momondo och nätresebyrån Travellink, analyserat alla de miljarder sökningar som gjorts på deras hemsidor och tagit fram handfasta tips som hjälper dig att hitta lägsta möjliga pris.

Unna dig en långweekend till London – jämför hotell här
Booking.com

Det handlar om allt från vilken tid på året och dag i veckan det är billigast att boka resan, till vilken veckodag och tidpunkt du bör flyga.

– I allmänhet är det bäst att boka två månader i förväg. Att resa på tisdagar och kvällar är också heta tips för bästa pris. Däremot ska man akta sig för att flyga på lördagar, säger Robin Eriksson, marknadschef för Momondo i Sverige.

Gå mot strömmen

Två månader i förväg lanserade också två ekonomer för flera år sedan som rätt tidpunkt att boka. Medan en forskare menar att det är tio dagar i förväg som gäller.

Ska du flyga långt är också tidpunkt på året en faktor att räkna med.

– Vill du hitta billiga biljetter till Thailand, Sydafrika och USA ska du köpa resan i juli och på en torsdag, säger Elisabeth Lindberg, försäljnings- och marknadschef på Travellink privatresor.

Undvik däremot att boka flygbiljetter på en måndag, veckans dyraste dag. Snittpriset på en långflygning är då 1500 kronor högre än på torsdagar, som är bästa dagen att boka.

– Det är tydligt att helgerna används till att göra research och leta efter resor men att man köper resan på måndagar. Det gäller att ha is i magen och vänta till senare i veckan om du vill spara pengar, säger Elisabeth Lindberg.

Här nedan hittar du guiden till billigare flygbiljetter.

FAKTA

▸ I Momondos underlag ingår drygt sju miljarder priser till de 100 populäraste flygrutterna på momondo.se. I snitt ingår drygt 75 miljoner biljettpriser per rutt.

▸ I Travellinks underlag ingår snittpriser för flygsökningar gjorda i på travellink.se från Sverige de senaste tre åren.

5 steg till billigare flygbiljetter

1. Hur långt i förväg ska jag boka?

Momondo: Boka 53 dagar i förväg, då kan du i genomsnitt spara 29 procent. Biljetterna är dyrast samma dag som avresan.

2. Vilken veckodag ska jag boka?

Travellink: Boka på en torsdag. Då är priset till exempelvis New York i snitt 1500 kr lägre än dyraste dagen att boka (måndag).

3. Vilken tid på året ska jag boka?

Travellink: För långflygningar är juli bästa månaden att boka, i snitt 1000 kr billigare än dyraste månaden (oktober). För flygbiljetter inom Europa är december bäst, i snitt 660 kr billigare än dyraste månaden (februari).

4. Vilken veckodag ska jag flyga på?

Momondo: Tisdagar är billigast, lördagar dyrast. Prisskillnaden mellan dessa dagar är i snitt 13 procent.

5. När på dagen är det billigast att flyga?

Momondo: Kvällsavgångar är billigast, eftermiddagar dyrast. Skillnaden i snitt 6 procent.

Sammanfattning.

Bildresultat för boka flyg biljett

Boka 2 månader innan av resa.

Boka på torsdagaren den veckan.

Helst under juli eller december.

Flyg tisdag på kvällen.

Genvägar