62 bästa utflykterna i Sverige.

Världsarvet Laponia.

Världsarvet Laponia.

1/6

Foto: CARL-JOHAN UTSI

Dalhalla har musik i världsklass.

Dalhalla har musik i världsklass.

2/6

Marmorbassängen på Hållö.

Marmorbassängen på Hållö.

3/6

Åk dressin på Dellenbanan.

Åk dressin på Dellenbanan.

4/6

Flottliv på Klarälven.

Flottliv på Klarälven.

5/6

Foto: OYVIND LUND

Malmöhus rymmer riddarsalar och fängelsehålor.

Malmöhus rymmer riddarsalar och fängelsehålor.

6/6

Foto: ANNA GULLMARK

SEMESTER I SVERIGE. Vill du åka dressin, bygga en flotte, fiska sik, bada i marmorbassängen eller klappa en eremitkräfta? 

Här är 62 utflyktstips från norr till söder – län för län. Den svenska sommaren är fantastisk. Varsågod och välj!

LAPPLAND

1. Porten till fyra nationalparker, Världsarvet Laponia 

På udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallets nationalpark ligger naturum Laponia. Laponia öppnade under hösten 2014 och är porten ut till de fyra nationalparkerna Muddos, Stora Sjöfallet, Sarek och Padjelanta, de två naturreservaten Sjaunja och Stubba, och nio samebyar. På naturum Laponia berättar man en del av historien. 

Hitta hit: Efter Sveriges längsta återvändsgata, eller vägen västerut som den ofta kallas, precis innan du når Stora Sjöfallet, ligger naturum Laponia. Från det att du har svängt av från väg E45 strax norr om Porjus är det 92 km till naturum. 

laponia.nu 

2. Bastu och flotte, Kukkolaforsen 

Kukkolaforsen är bastuns och sikens rike längs med Tornioälven. Forsen är 3 500 meter lång och med en fallhöjd på cirka 13,8 meter. Kukkolaforsen är en fiskeplats från medeltiden, där man fortfarande fiskar sik på ett urgammalt sätt, genom sikhåvning. Vid forsen (på båda sidorna av älven) kan du njuta av nyrökt sik och forsränning med gummibåt. 

Hitta hit: Från Haparanda centrum 15 km norrut längs väg 99. 

kukkolaforsen.se 

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers 12 favoriter i Sverige

Kukkolaforsen är en fiskeplats från medeltiden.

NORRBOTTEN

3. Nyckeln till fjällens kulturlandskap, Silvermuseet 

Samernas utsökta silverkonst kan du beskåda i Silvermuseet i Arjeplog. Det är en spännande berättelse om samernas stolta historia. Tiotusen år av människor som format berättelsen om Arjeplog. I Silversalens blå valv glimmar samernas silver. Rikedom och välstånd samlat i dräktens prydnader. Silverkragar och silverbälten som burits av sina stolta ägare. 

Hitta hit: Torget, Arjeplog. 

silvermuseet.se 

4. Upplev Europas största fors, Storforsen 

Storforsen är Europas största obundna fors och fallsträckan är 5 kilometer och fallhöjden 82 meter. Det är en mäktig upplevelse av naturkrafterna. Du kan komma kittlande nära de virvlande vattenmassorna längs stigar och utsiktsramper. Här finns handikappanpassade ramper, hantverkshydda, skogsbruksmuseum, flottningsmuseum och servering. 

Hitta hit: Storforsen ligger vid väg 374, 40 km väster om Älvsbyn. 

sveaskog.se 

LÄS MER: Sveriges 14 bästa campingplatser

VÄSTERBOTTEN

5. Historier, historia och spöken, Skellefteå

Bonnstan i Skellefteå med sina 116 hus är ett av de bäst bevarade kulturhistoriska områdena i Skellefteå kommun. Bonnstan har anor från 1600-talet. Här finns historier om skatteldar, som uppkommer av sig själv och som betyder att det finns en skatt på platsen, sjörået och klockorna och om alla friarna. 

Hitta hit: Bonnstan ligger strax öster om landsförsamlingens kyrka i Skellefteå. 

bonnstan.se 

6. Nordiska djur, Lycksele djurpark 

Lycksele Djurpark är Sveriges nordligaste djurpark med nöjespark. Parken är specialiserad på den nordiska djur. Här hittar du mängder av spännande djur som älg, varg, myskoxe, björn, visent, järv, vildsvin och lodjur. I Barnens djurpark har du möjlighet att verkligen komma i närkontakt med husdjuren. 

Hitta hit: Djurparken ligger centralt i Lycksele på Brännbergsvägen. 

lyckseledjurpark.se 

LÄS MER: 

ÅNGERMANLAND 

7. Klättring på Skuleberget, Docksta 

Vill du prova bergsklättring? Testa Via Ferrata, vajerförsedda klätterleder på Skulebergets 250 meter höga bergsväggar. Det finns fyra olika leder med olika svårighetsgrad. Säkerheten är maximal och inga förkunskaper eller särskild fysik krävs. 

Hitta hit: 2 km norr om Docksta, mellan Härnösand och Örnsköldsvik. 

viaferrata.se 

8. Lär dig mer om surströmming , Skeppsmalen 

Surströmming är en delikatess för många. I Skagsudde i Skeppsmalen ligger världens första surströmmingsmuseum, Fiskevistet, med utställning och servering. Surströmming finns alltid på menyn! Området bjuder på en dramatisk och vacker natur och är den norra porten till världsarvet Höga kusten. 

Hitta hit: Skeppsmalen ligger ca 3 mil från Örnsköldsvik och ca 12 mil söder om Umeå. Du svänger av vid Idbyn och följer skyltarna. 

fiskevistet.se 

LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018 

MEDELPAD

9. Takvandring med utsikt, Sundsvall 

En takvandring är en guidad historisk upplevelse med fantastisk utsikt. Och det är precis vad det låter som, en vandring på taket. Ta del av Sundsvalls historia, från stadens grundande, den stora branden, byggandet av Stenstan och fram till dagens Sundsvall och det är inget klätteräventyr. Förboka. 

Hitta hit: Samlingsplatsen är Gustav Adolf statyn på Stora Torget, utanför Sundsvalls stadshus. 

takvandring.com 

Blicka ut över Sundsvall från ett tak.

10. Sveriges mittpunkt, Flataklocken 

Besök en av Sveriges kanske vackraste utsikter. Strax intill byn Munkbysjön i Ljungandalens östra del ligger Flataklocken (490 m ö.h.) som år 1947 utsågs att vara Sveriges geografiska mittpunkt av KTH i Stockholm. Här finns sommarkafé, en grillplats och en handikappanpassad slinga. 

Hitta hit: Från E14 från Sundsvall mot Östersund, sväng av vid Torpshammar och följ skyltar. Det är ca 5 mil till både Sundsvall och Ånge. 

munkbysjon.se 

JÄMTLAND

11. Levande museum, Jamtli

Jamtli är ett inom- och utomhusmuseum där man leker och lär i historien! Här möts Jämtland och Härjedalens kulturskatter. Under sommaren vaknar Jamtlis hus och gårdar till liv och vad som helst kan hända. Med några få steg förflyttar du dig mellan 1700-tal, 1800-tal och 1900-tal. 

Hitta hit: Jamtli ligger vid Museiplan i centrala Östersund, strax intill sjukhuset. 

jamtli.com 

Lek och lär på Jamtli.

12. Sveriges största vattenfall, Tännforsen 

Tännforsen är Sveriges största vattenfall, med en total fallhöjd på 38 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter. Tännforsen i Indalsälven är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och är klassat som ett Natura 2000område. Promenadslingan runt vattenfallet är 1 km lång. Tännforsens Turiststation har kafé och restaurang. 

Hitta hit: Forsen ligger 22 km, 22 kurvor och 22 minuter väster om Åre. 

tannforsen.se 

13. Döda fallet, Ragundasjön 

Nedanför Ragundasjön i Indalsälven låg vattenfallet Storforsen. Det fanns idéer på en flottled förbi fallet. Den handlingskraftige köpmannen Magnus Huss, även kallad Vild-Hussen, påbörjade arbetet år 1794 med att gräva en kanal i en bäck väster om forsen. 

Två år senare skedde katastrofen och vallarna brast. Hela sjön tömdes på fyra timmar. Fallet tystnade. 

Hitta hit: Döda fallet ligger cirka 10 kilometer sydost om Hammarstrand, utefter Riksväg 87, 

lansstyrelsen.se/jamtland 

14. Storsjöodjursspaning, Svenstavik

I århundraden har det berättats om det stora gåtfulla sjöodjuret som lever i Storsjön. Vissa säger att odjuret har pucklar och en lång, spetsig svans. Andra säger att odjuret är grönt och har vita prickar, och att det lägger ägg varje år. Men alla säger att odjuret är ett snällt odjur. 

Hitta hit: Centrumvägen i centrala Svenstavik. 

storsjoodjurscenter.se 

HÄRJEDALEN

15. Vildmarksbyn, Tännäs

Tännäs är Sveriges högst belägna kyrkby med Sveriges högst belägna kyrka, 648 meter över havet. Byn ligger efter Tännåns dalgång, högt uppkrupen inunder Tännäsbergets sydsluttning. Tännäs kyrkby med Tännäs kyrka ligger på sluttningarna av de sju bergen Tännäsberget, Nättan, Nättberget, Tomtberget, Klintberget, Annhammaren och Vegalsberget. 

Hitta hit: Från Hede ca 50 km längs med 84 mot Funäsdalen. Sväng vänster på väg 311. 

tannas.se 

HÄLSINGLAND

16. Cykla dressin, Dellenbanan

På Dellenbanan kan du trampa fram längs glittrande sjöar, över hisnande broar och genom mörka tunnlar. Det här är en aktivitet där alla kan vara med. Dellenbanan erbjuder 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo. Normalt utgår man från Delsbo station, som är belägen i mitten av banan. 

Hitta hit: Tag väg 84 från Hudiksvall mot Ljusdal. Delsbo ligger 30 km från Hudiksvall. 

dellenbanan.se 

17. Åk ziplines i skogen, Orbaden

Äventyrspark i Orbaden med aktiviteter för alla åldrar. Här finns ett barnområde med fyra olika låghöjdsbanor. För de lite äldre erbjuds två höghöjdsbanor varav en är hela 12 meter hög, en sicksack zipline med sju ziplines, ett 13,5 meter högt torn med tre klätterleder och slutligen Sveriges snabbaste tandemzipline på 500 meter där man kommer upp i 80km/tim! 

Hitta hit: Orbaden ligger längs väg 83 norrut från Bollnäs mot Järvsö. 

orbadenzipclimb.se 

Vågar du testa zipline?

Foto: PELLE ERICSSON

GÄSTRIKLAND

18. Medeltida kullerstensgator, Gamla Gefle

I Gamla Gefle finns kullerstensgator med mönster delvis från medeltiden. Husen är från 1700talet och många av stadens konstnärer bor här. 

Snus-Majas tomt vid Övre Bergsgatan är en bra startpunkt om du vill vandra i Gamla Gefle. Strax intill ligger vandrarhemmet, Majas Kaffestuga och restaurang Söderhielmska Gården. 

Hitta hit: Övre Bergsgatan. 

visitgavle.se 

19. Björnspaning från gömsle, Järbo 

Spännande björnspaning i en mossig tallskog med stora stenblock. Gömslet står på en liten höjd och har utsikt åt tre håll. Gömslet har fönster/fotogluggar och stora våningssängar med kuddar och filtar samt en enklare toalett. Björnarna håller sig oftast 20-30 meter från gömslet och som närmast 6-7 meter. 

Hitta hit: Från Sandviken tag väg 302 mot Järbo. 

visithalsinglandgastrikland.se 

DALARNA

20. Världens största gruva, Falu gruva 

Falu Gruva är ett av världens bäst bevarade gruvlandskap, en gång världens största koppargruva och i dag en del av Världsarvet Falun. Det finns olika guidade visningar av gruvan ända ned till 67 meter. 

Vill du uppleva Falu Gruvas utan att gå ner i gruvan, går det utmärkt. Följ exempelvis den 1,7 kilometer långa gruvpromenaden längs dagbrottet Stora Stöten 

Hitta hit: Infart från E16 eller väg 293. Följ skyltning. 

falugruva.se 

Falu gruva är världens största gruva.

21. Hör musik i världsklass, Dalhalla 

Draggängarna är namnet på ett före detta kalkbrott, mitt i skogen utanför Rättvik, där brytningen upphörde 1990. Här ligger Dalhalla, en unik utomhusarena för teater-, konsert- och operaföreställningar. Under perioden juni till september erbjuder Dalhalla 20 till 25 evenemang med både svenska och internationella artister. 

Hitta hit: Dalhalla ligger ca 7 km från Rättvik mot Mora, ca 28 mil nordväst om Stockholm. 

dalhalla.se 

22. Hemma hos konstnären, Carl Larsson-gården

”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru”. Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons älskade Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. Carl Larsson är en av våra största målare. Här i Sundborn bodde han med familjen mellan åren 1889 och 1912. 

Hitta hit: Från Falun är det 13 km till Sundborn via Korsnäs. 

visitdalarna.se 

LÄS MER: Kalle Moraeus 12 måsten i Dalarna

VÄRMLAND

23. Besök Selma, Mårbacka 

Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Östra Ämtervik 1858. Som ung bestämde hon sig för att bli författare och i slutet av 1880-talet kom hennes debutroman Gösta Berlings saga. Som första kvinna erhöll hon Nobelpriset litteratur 1909. Hon var också den första kvinnan som 1914 valdes in Svenska Akademien. Hon avled på Mårbacka 1940. 

Hitta hit: Mårbacka ligger ca 60 km från Karlstad norrut via väg 61. Sväng av höger mot Östra Ämtervik. Följ skyltar. 

marbacka.com 

Besök Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.

24. Timmerflottfärd på Klarälven, Gunnerud 

Har du barnasinnet kvar? Så bra, då kanske en timmerflottfärd på Klarälven passar. Du bör gilla att vara ute i naturen, tycker det är spännande med en upplevelse som inte är helt tillrättalagd och du är inte rädd för fysisk aktivitet. Klarälven flyter lugnt cirka 1 – 3 km/h, men även i de lugnaste vatten lurar små äventyr i form av stenar, sandbankar och bakvatten. 

Hitta hit: Samlingsplatsen Gunnerud vid Klarälven, ca 10 mil norr om Karlstad i Värmland. Eller vid Klarälvens Camping som ligger ca 5 mil norr om Gunnerud. 

vildmark.se 

25. Fröding skrev 400 dikter, Alsters herrgård 

Alsters herrgård, skalden Gustaf Frödings födelsehem, är ett kulturcentrum som är gratis att besöka. Herrgården ligger naturskönt med en underbar utsikt över det mäktiga innanhavet Vänern. Gustaf Frödings psykiska hälsa var periodvis mycket instabil, men han var trots det en oerhört produktiv poet. 

Hitta hit: Alsters herrgård hittar du 200 meter söder om E18 på Alsters Herrgårdsväg, åtta kilometer öster om Karlstad. 

alstersherrgard.se 

LÄS MER: 11 skäl att älska Värmland

VÄSTMANLAND

26. Bo i gruvan, Sala silvergruva 

I Sala Silvergruva kan du gå på guidade turer i mörka gruvgångar och vattenfyllda bergrum. Gruvan är en av de bäst bevarade gruvmiljöerna i världen. Vill du uppleva något extra kan du checka in i Sala Silvergruvas Gruvsvit och bo en natt 155 meter under jord. Sviten är för två personer och är världens djupaste svit. 

Hitta hit: Från Västeråsleden i Sala svänger du in på Drottning Christinas väg. Sala Silvergruva ligger till höger om vägen. 

salasilvergruva.se 

27. Landets äldsta farbara kanal, Hjälmare kanal 

Följ med på en kryssning på Sveriges äldsta farbara kanal från 1819. De äldsta delarna är från 1600-talet. Hjälmare kanal är 14 kilometer lång och har 9 handdragna slussar precis som för 400 år sedan och som lyfter 21 meter mellan Mälaren och Hjälmaren. 

Kanalen är mycket vacker och omväxlande. 

Hitta hit: Ta E20 mellan Eskilstuna och Arboga. Strax före Arboga avfart till Hjälmare kanals torrdocka. 

arbogarederi.se 

hjalmarekanal.se 

28. Oljeraffinaderi, Ängelsberg

På Oljeön i Ängelsberg kan du besöka världens äldsta bevarade oljeraffinaderi och få veta mer om entreprenören som fick för sig att raffinera olja i Bergslagen. 1875 var fabriken klar och under 50 år försåg fabriken hushållen och industrin med lysolja, fotogen och smörjolja runtom i hela landet. 

Hitta hit: Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk. 

fagersta.se/turism/oljeon 

LÄS MER: Stockohlms skärgård – 16 bästa öarna i sommar

NÄRKE 

29. Skogrik nationalpark, Toveden

Tiveden är en skogrik kuperad bergstrakt mellan Västergötland och Närke med en spännande historia, präglad av nybyggaranda men också av stråtrövare, myter och sägner. Att färdas genom Tiveden var förenat med livsfara på grund av alla stråtrövare. Det sades också finnas vättar och troll i skogarna. Här finns också Fagertärn med de röda näckrosorna. 

Hitta hit: Ligger i kommunerna Askersund, Karlsborg och Laxå. 

tiveden.se 

30. Största badäventyret, Gustavsvik 

Äventyret väntar på er i den täta djungeln, bland vattenfall, vågor och vilda forsar. Kom och utforska de mystiska ruinerna och kasta er ut i några av Sveriges längsta och häftigaste vattenrutschbanor – Jungle Escape, Treasure Hunter och River Run. Gustavsvik är en året-runtanläggning där man badar både ute och inne. 

Hitta hit: Gustavsvik ligger ca 2 km söder om Örebro centrum på Stenbackevägen 4. 

gustavsvik.se 

31. Europas enda skomuseum, Skoindustrimuseet

I Kumla finns det fler skomakare än folk, sägs det. När skotillverkningen stod på topp fanns det 50 skofabriker i Kumla och 70 procent av alla Kumlabor arbetade inom skoindustrin 1930-1950. När skoimporten släpptes stängdes fabrikerna. Idag finns Europas enda museum för skotillverkning här. 

Hitta hit: Skoindustrimuseet ligger på Sveavägen 19 i Kumla. 

skoindustrimuseet.se 

LÄS MER: Sveriges 12 vackraste städer och orter

UPPLAND 

32. Nordens största kyrka, Uppsala 

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka. Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435. Flera viktiga personer i Sveriges historia är begravda här. Kungarna Gustav Vasa och Johan III och deras drottningar finns bland dem och botanisten Carl von Linné. 

Här finns också ett skrin med Erik den heliges reliker. 

Hitta hit: Domkyrkoplan 2, mitt i centrum av Uppsala 

destinationuppsala.se 

33. Linnés botaniska trädgård, Linnéträdgården 

I Uppsala ligger Sveriges äldsta botaniska trädgård. Trädgården grundades 1655 av Carl Rudbeck den äldre. Idag är den en rekonstruktion av Carl von Linnés trädgård i mitten av 1700-talet. Linné odlade Sveriges första bananer här. Bananens latinska namn, Musa paradisiaca, antyder att Linné trodde på teorin att Eva gav en banan till Adam i stället för ett äpple. 

Hitta hit: Svartbäcksgatan 27, Uppsala. 

linneuppsala.se 

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

SÖDERMANLAND 

34. Kakvänligt, Taxinge slott 

Taxi Slott utanför Nykvarn är himmelriket för alla kakmonster. Slottskaféet bjuder på norra Europas största kakbord med cirka 65 sorters hembakat bröd. Allt från smörgåsar till delikata tårtor. Det är ingen slump att tvprogrammet ”Hela Sverige bakar” spelas in här. Får jag fresta med en liten bit Saltkaramelltartelett till? 

Hitta hit: Från Stockholm, kör mot Södertälje, vidare E20 mot Göteborg. 10 km efter Södertälje, avfart 140 mot Taxinge Slott. 

taxingeslott.se 

35. Ta båten till Gripsholm slott, Mariefred 

Mariefred lockar med mysiga små kvarter, specialbutiker, konstgallerier, god mat och sörmländsk idyll. Här kan du också uppleva historiens vingslag på Gripsholms slott, och där se en av Europas största porträttsamlingar. Eller så paddlar du kanot, spelar golf eller studerar båtlivet i gästhamnen. 

Hitta hit: Från Stockholm kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt väg E20 mot Göteborg. Efter drygt 3 mil tar du väg 223 mot Mariefred (skyltat). Eller tag ångbåten från Stockholm, Klara mälarstrand under sommaren. 

imariefred.nu 

LÄS MER: 12 heta tips i Stockholm under sommaren

STOCKHOLM

36. Spektakulär katastrof, Regalskeppet Vasa 

Det var den 10 augusti 1628 när det som skulle vara Östersjöns mest fruktade krigsskepp, Vasa, gick under i Stockholms ström, inför öppen ridå och storpublik. På bara några minuter vändes en glad feststämning till vattenfylld katastrof. 

Hade inte Vasa varit felkonstruerat hade vi aldrig fått se det i ett av världens mest spektakulära museum. 

Hitta hit: Museet ligger på Galärvarvsvägen 14 på Djurgården i Stockholm. 

vasamuseet.se 

Vasamuseet är en klassiker.

Foto: KAROLINA KRISTENSSON

37. Närmaste skärgårdsön, Fjäderholmarna 

Ta till de historiska öarna som sedan 1381 omnämns som Fjäderholmarna. Under den 25 minuter långa båtresan, kan du njuta av Stockholm från Saltsjön. Väl i land på ön väntar en mysig skärgårdsmiljö bland bryggor, pittoreska byggnader och solvarma klippor. Här finns ett brett utbud av hantverk och krogar. 

Hitta hit: Båt från Slussen eller Nybroplan. 

fjaderholmarna.se 

LÄS MER: Fika i Stockholm – 50 kaféer värda ett besök

DALSLAND

38. Unikt möte, Akvedukten i Håverud 

I Håverud upplever du det unika mötet mellan bilväg, järnväg och vattenväg. Dalslands kanal byggdes 1864-1868 i ledning av Nils Ericson. I Håverud kunde man inte bygga en vanlig slussanläggning. Det blev en akvedukt. Akvedukten är en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför forsen. 

Hitta hit: Kör norrut på E45 från Mellerud och sväng av vänster mot Håverud/Åsensbruk. 

dalslandskanal.se

39. Älgens berg, Kungajaktsmuseet 

Vid Vänerns sydspets, strax öster om Vänersborg, reser sig de mytomspunna tvillingbergen Halleberg och Hunneberg. Här finns dramatiska bergsbranter och Halleberg stupar brant ned i Vänern. Kungajaktmuseet på Hunneberg låter dig uppleva älgens berg, kungajakter, kulturhistoria och det glänsande Vitteneguldet. 

Hitta hit: Från Vänersborgs centrum tag Östra vägen österut och sedan Lilleskogsvägen mot Bergagårdsvägen. Avståndet är ca 9 km. 

algensberg.com 

LÄS MER: 15 spännande resmål i Sverige i sommar

BOHUSLÄN

40. Sveriges äldsta fyr, Hållö 

Hållö, en kort båtresa från Smögen eller Kungshamn, är en av Västkustens mest speciella öar med stora mjuka rundslipade klippor och fantastiskt klart havsvatten. Att bada i marmorbassängen på öns västra sida är ett måste i det klara turkosblåa vattnet. 

Hitta hit: Med bil ta av från E6 vid Gläborg strax norr om Munkedal. Följ skyltar mot Smögen. 

hallosmogen.se 

41. Klappa en eremitkräfta, Havets Hus 

I Havets Hus i Lysekil omges du av 40 akvarier, från riktigt stora till lite mindre. Akvarierna förses hela tiden med kallt, färskt havsvatten från 32 meters djup i Gullmarsfjorden utanför. Känn på sjöstjärnor och krabbor och eremitkräftor i klappakvariet. Se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet. 

Hitta hit: Med bil från E6 norr når du Lysekil via väg 162. Från E6 söder, efter Uddevallabron, ta av vid trafikmotet Torp och välj väg 161. Ta sedan bilfärja (kostnadsfri) över Gullmarsfjorden mot Lysekil. 

havetshus.se 

42. Världsarv ristat i sten, Vitlycke musetum

I Tanum i norra Bohuslän ligger Vitlycke Museum och de världsberömda hällristningarna. För ungefär 3700 år sedan, under den tid som kallas bronsåldern, låg vattenlinjen från havet i höjd med Tanumshede. Det var också då våra förfäder ristade sina målningar på hällarna vid vattnet. Här finns över 500 platser och 10 000-tals bilder utspridda över landskapet. 

Hitta hit: Från E6:an tag avtag 105 mot Tanumshede Följ skyltning från Tanums kyrka. 

vitlyckemuseum.se 

LÄS MER: 12 ljuvliga öar längs Västkusten

VÄSTERGÖTLAND

43. Både natur och kultur, Läckö slott

Läckö Slott ligger på en udde längst ut på Kållandsö. Slottet uppfördes ursprungligen av skarabiskoparna år 1298 men på 1600-talet kom greve Magnus Gabriel De la Gardie. Här finns sommaropera, hotell, restauranger, utställningar och en slottsträdgård. Sommarens utställning handlar om fajanser från Östersjön och operan är en blodig historia ”Vampyren”. 

Hitta hit: Från Lidköping är det skyltat mot Läckö Slott. 

lackoslo.se 

44. Trästaden vid Vättern, Hjo

I Hjo äter man rökt sik eller röding från Vättern. Allra helst nere på bryggan i hamnen vid Hjo Sik Feskeboa. 

Trästaden Hjo har tilldelats Europa Nostras hedersmedalj för bevarandet av trästaden och det är mysigt att bara promenera runt bland husen. Hjo har också den bästa platsvarumärke som tänkas kan – “I love Hjo!” 

Hitta hit: Hjo ligger längs den västra delen av sjön. Ta väg 195 från Jönköping norrut och från Askersund i norra delen av sjön, tag väg 49 söderut och därefter väg 195. 

hjo.se 

45. Sveriges reservhuvudstad, Karlsbords fästning 

Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde i Karlsborg påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år men blev 90 år… och då var fästningen redan omodern. Det finns turer för alla åldrar, bland annat en spännande guldjakt i de mörka valven där krutröken ligger tät. 

Hitta hit: Karlsborg ligger längs med väg 49 från Askersund eller väg 49 från Skövde. Avståndet är cirka 50 kilometer från båda städerna. 

karlsborgsfastning.se 

LÄS MER: Här är Sveriges 12 vackraste tågresor

GÖTEBORG

46. Guide till 1700-talet, Gunnebo slott 

Gunnebo Slott byggdes 1778 som ett sommarställe. Mycket hände genom åren och i dag är det ny klassicistiska slottet en plats för historiska guidningar, konferenser och sommarteater. Årets sommarteater heter ”Kuta och kör” och är en musikalisk komedi med bland andra Allan Svensson. 

Hitta hit: Gunnebo Slott och Trädgårdar är skyltat både från E6 (Lackarebäcksmotet) och Riksväg 40 västerut (Mölnlyckemotet). 

gunneboslott.se 

47. Göteborg sightseeing, Paddanbåtarna 

Sightseeingbåtarna ligger mitt i city vid Kungsportsplatsen och med dem kan du uppleva den gamla vallgraven och kanalerna ifrån 1600-talet i Nordens Venedig. Båtturen går under 20 låga broar och ut i hamnen där du får se klassiska skeppsvarv, fiskhamn, nya och gamla bostäder, expansiva företags- och utbildningsområden och fartygsmuseum. 

Hitta hit: Mitt i centrala Göteborg vid Kungsportsplatsen. 

stromma.se 

LÄS MER: 13 somriga tips i Göteborg

Se Göteborg från en Paddanbåt.

Foto: HANNES ALMERÄNG

ÖSTERGÖTLAND

48. Nordens längsta insjöbad, Varamobaden 

Det är ingen tillfällighet att Motala kallas Östergötlands sjöstad. Eller Göta kanals huvudstad. Var du än befinner dig i Motala har du bara fem minuter till vattnet. Missa inte Varamobaden, som är Nordens längsta insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand i Vättern med långgrunt barnvänligt vatten. 

Hitta hit: Varamobaden ligger cirka tre kilometer från centrum av Motala mot nordväst. Ta väg 50 mot Askersund/Örebro och sväng sedan vänster in på Badstrandsvägen. 

motala.se 

Varamobaden är Nordens längsta insjöbad.

Foto: Johan Dahlqvist

49. Stadsmys, Visingsö

Strosa längs gator och gränder i pittoreska Gränna och besök något av de olika polkagriskokerierna. Tag också färjan till Visingsö och upplev Vätterns största ö. Visingsö har Sveriges största ekskog, som anlades i början av 1800-talet för att säkra tillgången på ekvirke till flottan. Ekarna är leveransklara i dag men används numera till golv och whiskytunnor… 

Hitta hit: Gränna ligger på den östra sidan av Vättern. Från motorväg E4 sväng av mot Gränna. Färjan till Visingsö går från hamnen. 

visingso.net 

LÄS MER: Steffo Törnquists smakfulla guide till Östergötland

SMÅLAND

50. Smålands mirakel, Taberg Jönköping 

Utanför Jönköping kan du besöka Taberg – “Smålands mirakel” som Carl von Linné uttryckte det när han på 1700talet besökte berget. Här, cirka 16 kilometer från Jönköping söderut, njuter du av en fantastisk utsikt från topprestaurangen 343 meter över havet. Längre ned finns också Tabergsgruvan med vindlande gruvgångar där fladdermössen bor. 

Hitta hit: Jönköping ligger längst ned i söder av Vättern. Till Taberg tar man E4 söderut. Vid korsning 93-Trafikplats Torsvik, Kör i högerfilen och följ skyltarna mot Taberg/Barnarp 

jkpg.com 

51. Gladiatorer, Jönköping 

Upplev den Romerska Riket väckas till liv gnom den interaktiva utställningen ”Gladiatorer – Colosseums hjältar”. Ta del av historiska kamper, mäktiga byggnader och gripande livsöden. Följ Verus, en romersk slav och gladiator. Utställningen visar gladiatorerna, hur de levde och kämpade. 

Hitta hit: Kinnarps arena, D-Hallen, Elmiavägen 18. Avfart 99 från E4:an. 

gladiatorer.se 

LÄS MER: Sveriges hemliga militäranläggning blir turistmål

ÖLAND

52. Utgrävd fornborg, Eketorps borg 

Eketorps borg är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Ringmuren är fem meter hög och sex meter bred och innanför den ligger järnåldershus i sten och medeltida skiftesverkshus i trä som har byggts upp med gamla hantverksmetoder och material. Upplev levande järnålder och medeltid. 

Hitta hit: Efter Ölandsbron, sväng söderut på väg 136 mot Ottenby. I Grönhögen svänger du vänster och följer skyltarna mot Eketorps borg. Avståndet från bron är ca 5 mil. 

oland.se 

53. Sveriges högsta fyr, Långe Jan Öland  

Sveriges högsta fyr står längst ner på Ölands södra udde. Fyren tändes första gången den första november 1785. Fyren var då 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och med 197 trappsteg upp till toppen. Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr. Utsikten härifrån är magnifik. 

Hitta hit: Efter Ölandsbron fortsätt rakt fram och följ brunvit skylt mot Ottenby ca 60 km. 

land.se 

LÄS MER: Camping på Öland – stor guide

GOTLAND

54. Hansastaden, Visby 

Visby är en typisk hansastad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt, med på världsarvslistan sedan 1995. Staden ser du bäst till fots, missa inte ringmuren, ruinerna, domkyrkan, Botaniska trädgården och Almedalen. Visby har också ett rikt utbud av mysiga restauranger, kaféer och butiker. 

Hitta hit: Nära såväl hamnen som flygplatsen. 

gotland.com 

55. Över 4 miljoner besökare, Lummelundsgrottan 

De första besökarna som tog sig in i Lummelundagrottans inre delar var tre äventyrslystna pojkar från Visbytraken. Året var 1948 och de var de första som fick uppleva de stora grottsalarna med sina spegelsjöar, märkliga fossil och alla vackra droppstensformationer. 1959 anordnades den första guidningen av grottan. 

Hitta hit: Från Visby, tag väg 149 norrut. Efter ca 13 km sväng vänster vid Lummelundaskylt. 

lummelundagrottan.se

LÄS MER: Här hittar du Gotlands 11 bästa stränder

BLEKINGE

56. Sägenomspunnen ö, Hanö 

Den sägenomspunna ön Hanö lockar med Bönsäcken, Drakmärket och en oändlig utsikt. Ön fick fast befolkning strax före mitten av 1800-talet. ”Drakmärket” är den plats vid Fyrhallarna där en drake slog i berget. Och Bönsäcken är en märklig stenrevel på öns norra sida som består av miljontals ovala stenar som rör på sig. 

Hitta hit: Båt från Nogersund, 37 km från Karlshamn via E22 och sedan väg 123. 

visitblekinge.se 

Hanö har flera speciella platser.

HALLAND

57. TV-kändis, Gekås i Ullared 

Gekås Ullared är Sveriges populäraste besöksmål med närmare 5 miljoner besökare per år. 2016 besöktes Gekås av 4,8 miljoner kunder. Tillsammans handlade de för 5,3 miljarder kronor. Vill du shoppa mer kan du fortsätta i omkringliggande butiker som säljer allt från skor och hundmat till hemelektronik och sexleksaker. 

Hitta hit: Alla vägar bär till Gekås men tag väg 154 från Falkenberg norrut i ca 30 km. 

gekas.se 

58. Möt Bockstensmannen, Varbergs fästning

Möt norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik. Se skelettet, den intakta dräkten, ekpålen. Hör om fyndet, teorierna och sägnerna. Varbergs fästning har medeltida anor och binder samman dansk och svensk historia. Läget är oslagbart vid det salta blå Västerhavet och kallbadhuset i Varberg. 

Hitta hit: Fästningen 1, vid Varbergs hamn. 

museumhalland.se 

LÄS MER: 11 bra stopp för en roadtrip på Österlen

SKÅNE

59. Ikoniskt varumärke, Åhus 

I juli öppnas dörrarna till ”Absolut Home – The Åhus Villa”, som är Absolut Vodkas nya besökscenter i Åhus. Här får du ta del av legenden om vodkan från Skåne, som i dag är världens femte största spritvarumärke. Den är också Sveriges största enskilda livsmedelsexport så mycket som 99 procent av alla de 127 miljoner flaskor som tillverkas per år går på export. 

Hitta hit: Besökscentrat ligger granne med fabriken på Köpmannagatan 29 i Åhus. 

absoluthome.com 

60. Se Kullamannens Skåne, Kullaberg

Kullaberg är ett annorlunda Skåne. Vilt, vackert och vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Från naturum Kullaberg längst ut vid Kullens fyr kan du också se tumlare. Kullaberg var också platsen för tvserien om Kullamannen, en ungdomsthriller från 1967, regisserad av Leif Krantz. 

Hitta hit: Tag väg 111 eller 112 mot Höganäs. Följ skyltar mot Kullabergs naturreservat. Kör upp genom Mölle och passera vaktstugan till västra Kullabergs Naturreservat. 

kullabergsnatur.se 

LÄS MER: 11 platser i Skåne du bara måste besöka

MALMÖ

61. Riddarsalar och fängelshålor, Malmöhus 

Nordens äldst bevarade renässansslott. Här finns riddarsal, kanontorn, fängelsehålor och ett intressant museum. Men också ett akvarium med allt från pirayor till små guldfiskar, och på nattdjursavdelningen finns det fladdermöss, apor och gröna ödlor. I den gamla slottsdelen ser du hur människor bodde och levde för flera hundra år sedan. 

Hitta hit: Från centrum av Malmö ett par km sydväst, Malmöhusvägen 6. 

malmo.se/Kultur–fritid 

62. Med elbåt på Malmös kanaler

Upptäck staden och dess mysiga kanaler från en eldriven båt. Det är enkelt och smidigt och det krävs inga speciella förkunskaper. Båtarna är tysta och 100 procent eldrivna med plats för upp till 12 personer. Dessutom ingår en regnförsäkring – fri ombokning om det regnar när du ska ge er ut. 

Hitta hit: Norra Vallgatan 93. 

bookaboat.se