Menton

Menton är en fransk stad på Franska rivieran nära gränsen till Italien och öster om Monaco. Menton har knappt 30.000 invånare och är en populär semesterort. Wikipedia
Yta: 17 km²
Hotell: Trestjärniga med snittpriset 666 kr. Visa hotell
Resa dit: 3 h med flyg. Priser från 1 299 kr. Visa flyg
Befolkning: 28 683 (2007)

Staden Menton är vackert belägen mellan Monaco och den italienska gränsen. Närheten till Italien syns tydligt i stadens arkitektur och Menton är mycket lik sina italienska grannar i öster. I Menton finns många grönskande trädgårdar, intressanta museer, ett stort hotell- och restaurangutbud, fina sandstränder och en avslappnad atmosfär! Menton har dessutom ett fantastiskt klimat och erbjuder allt vad man kan förvänta sig av en semesterort på Franska Rivieran.

GrasseSTADEN OCH SEVÄRDHETER
Stadens höjdpunkt är den färggranna gamla staden, “la vieille ville”, som breder ut sig över en kulle. Högst upp, bredvid barocktorget reser sig 1600-talskyrkan Basilique Saint Michel. Stadens fasader är i italiensk stil och här och där ligger ståtliga barockpalats såsom det praktfulla tidigare kasinot Palais de l’Europé. Det likartade palatset Palais Carnoles från 1600-talet inrymmer Musée des Beaux-Arts som är Mentons främsta konstmuseum. Nedanför kullen ligger den natursköna hamnen med de lokala fiskebåtarna. Från Gamla Stan löper en strandpromenad västerut ända till halvön Cap Martin.

Runt Gamla Stan finns två sandstränder. Den ena går österut emot den moderna hamnen Garavan och den andra är långsmal och går västerut emot Cap Martin längs strandpromenaden. På den bredare stranden mellan hamnarna finns ett stort utbud av vattensportaktiviteter. Du kan till exempel segla optimistjolle, paddla kajak, åka katamaran och vindsurfa!

Vid den pittoreska hamnen nedanför Gamla Stan ligger Musée Jean Cocteau inrymt i vad som liknar ett slottstorn. Jean Cocteau var en konstnär som visserligen föddes i Paris men var verksam nere på Rivieran. Flera av hans verk syns på olika håll i regionen och i detta museum har man samlat några av hans målningar och keramikföremål.

Landskapet norr om staden Menton erbjuder väldiga vyer och utmärkta möjligheter för vandring. Utflykter upp i bergen, till exempel till de charmiga bergsbyarna Ste Agnès eller Gorbio, rekommenderas varmt.

CITRONFESTIVALEN OCH TRÄDGÅRDAR
Det som starkast förknippas med Menton är citroner. Varje år arrangeras nämligen en citronfestival som med sina dryga 200 000 besökare blivit en av Rivierans största evenemang. Menton har ett mycket varmt klimat med milda vintrar som möjliggör odling av tropiska frukter. Ortsborna har en egen Eva och Adam-legend som förklarar varför citronerna frodas så bra i Menton. Den säger att Eva tog med sig en citron när de drevs från paradiset och lät plantera den här i Menton. Därför växer citronerna här!

Det varma klimatet möjliggör inte bara citronodling – även trädgårdarna blomstrar i Menton! Ett flertal trädgårdar finns belägna runt om Menton men den botaniska trädgården Val Rahmeh är en som du gärna kan besöka. Trädgården ligger i sluttningen ovanför den moderna, större hamnen Garavan och här odlas både cannabis, mexikansks yucca och japanska bamburör! Ännu högre upp i bergssluttningen ligger ytterligare en trädgård, Jardin des Colombiéres, som erbjuder en fantastisk utsikt över Menton och närområdet. Denna trädgård, med vackra alléer, fontäner och cypresser, anlades av konstnären och författaren Ferdinand Bac.