Europa

Bildresultat för EuropaEuropa är jordens till ytan näst minsta men till befolkningen tredje största världsdel. Europa har cirka 750 miljoner invånare och mer än 90 procent av invånarna talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Wikipedia

 
Yta: 10 180 000 km²
Befolkning: 743,1 miljoner (2015)
Paris är en av Europas tio största huvudstäder.
Paris är en av Europas tio största huvudstäder.

Stockholm är som bekant Sveriges största stad med drygt en miljon invånare. Men vår vackra huvudstad hamnar långt ner på listan över Europas 10 största städer.

Med det sagt har det blivit dags att massera geniknölarna, för handen på hjärtat, hur många rätt får du om du måste lista Europas 10 största städer under tidspress? Facit har du nedan – inget tjuvkikande!

10. Bukarest

Antal invånare: 1 883 425

Bukarest fungerade som en handelsplats redan under medeltiden men blev inte en stad i formell mening förrän senmedeltiden och huvudstad i Rumänien först 1862. Bukarest är Rumäniens kulturella, industriella och ekonomiska centrum och staden har efter andra världskrigets och Ceausescus förstörelse fått ett rejält uppsving i tillväxten.

9. Minsk

Antal invånare: 1 901 000

Minsk är belägen vid floden Svislatj och Vitrysslands huvudstad är med sina drygt 1,9 miljoner invånare Europas nionde största stad. Efter Sovjetunionens fall förlorade staden något av sin betydelse som en av östblockets viktigaste industristäder men Minsk har fortfarande en stor industriell produktion av bland annat maskiner, bilar och arbetsredskap. Efter att Vitryssland förklarade sig självständigt 1991 blev Minsk huvudstad i landet.

8. Paris

Antal invånare: 2 243 833

Frankrikes vackra huvudstad Paris är belägen vid floden Seine och grundades redan på romartiden under namnet ”Lutetia”. Som en av världens mest betydelsefulla globala städer är Paris även ett viktigt politiskt, kulturellt och teknologiskt centrum som även är ansett som modets och gastronomins Mecka. Paris besöks årligen av över 30 miljoner turister vilket gör staden till en av de mest välbesökta i hela Europa, kanske inte så konstigt med tanke på att Paris är världens mest romantiska resmål.

7. Kiev

Antal invånare: 2 845 023

Ukrainas huvudstad Kiev är belägen i norra delen av landet vid floden Dnepr och är ett viktigt industriellt, vetenskapligt, pedagogiskt och kulturellt centrum i Östeuropa. Kiev tros ha grundats på 400-talet som en handelsplats och växte under medeltiden till den politiska och kulturella huvudstaten för den medeltida staden Rus. Först 1917, efter att Ukraina förklarat sig självständiga från det ryska väldet blev Kiev landets huvudstad.

6. Rom

Antal invånare: 2 866 733

Enligt legenden grundades Rom år 753 före Kristus av Romulus, den ena tvillingen som blivit uppfödd av en varghona. Under flera århundraden var Rom den viktigaste staden i västvärlden, bland annat som politiskt och religiöst centrum. Idag är staden fortfarande en betydande världsstad och har ett rikt kulturhistoriskt arv och många prestigefulla universitet.

5. Madrid

Antal invånare: 3 207 247

Madrid grundades på 800-talet under namnet ”Majrit” av morerna och var från början knappt mer än en by. Efter en lång och brokig historia blev Madrid Spaniens officiella huvudstad först 1606 och centrum för det dåvarande världsimperiumet. Efter spanska inbördeskriget var stora delar av staden förstörd men efterkrigstiden har inneburit en stark expansion för Madrid som idag är en av Europas största och viktigaste städer.

4. Berlin

Antal invånare: 3 421 829

Berlin är genom sitt kulturella och historiska arv en av Europas mest kända och besökta metropoler, staden är även en viktig trafikknutpunkt och ett betydelsefullt ekonomiskt centrum, både för Tyskland och Europa. Efter att muren revs 1989 blev Berlin officiellt huvudstaden för det enade Tyskland och Berlin ett år senare, 1990. Idag är staden ett blomstrande kulturellt centrum med både ett nattliv och ett universitet i världsklass.

3. Sankt Petersburg

Antal invånare: 5 323 300

Sankt Petersburg som är Rysslands näst största stad är belägen vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Staden grundades av den ryska tsaren Peter den store år 1703 men har under årens lopp bytt namn både till Petrograd och Leningrad innan det ursprungliga namnet togs tillbaka 1991. Under andra världskriget var staden belägrad av tyskarna mellan 1941- 44 då minst en miljon civila tros ha dött till följd av svält, kyla och bombräder. Idag är Sankt Petersburg en betydande industristad med en av Östersjöns största hamnar.

2. London

Antal invånare: 8 308 369

Pulserande metropolen London har över åtta miljoner invånare och staden stoltserar även med världens näst största flygplats Heathrow. Staden grundades redan under romartiden, då under namnet Londinium, men blev huvudstad först på 1100-talet. Idag räknas London tillsammans med New York som det viktigaste finanscentrat i världen.

1. Moskva

Antal invånare: 12 108 257

Med över 12 miljoner invånare är Rysslands huvudstad Moskva utan tvekan Europas största stad. Staden som knappt hade 200 000 invånare på 1700-talet har en lång och spännande historia vilket kan ses genom många kända landmärken som Vasilij-katedralen och den vackert utsmyckade tunnelbanan som är en sevärdhet i sig.