Hotell och B&B

Hotell finns i alla olika storlekar och kategorier – allt från små, personliga, familjeägda hotell, till större kedjor. Här bor du på ett rum, och frukosten är som regel inkluderad i priset, men flera hotell erbjuder också logi utan frukost. Vid få tillfällen har du tillgång till ett pentry (eventuellt mot en avgift) på rummet. Reser ni fler än två personer tillsammans, kan ni välja att bo på ett familjerum, eller en suite (kan bestå av ett eller två rum), med mindre att ni inte väljer att fördela er på flera olika rum. Om du väljer att bo på ett hotell framför ett B&B, finns det oftast fler rum, fler faciliteter och mer personal på stället. I gengäld tar oftast ägarna av ett B&B hand om sitt ställe och sina gäster med hjärta och själ, och du kan förvänta dig en personlig service, som också kan upplevas på de mindre, familjedrivna hotellen.

Som huvudregel är det inte möjligt att checka in innan den ankomsttid som står angiven på bekräftelsen, då tidspunkten att fastlagt utifrån när rummet förväntas vara städat och klart. Skulle du mot förmodan ankomma före tidspunkten för check-in, så är det på många platser möjligt att få bevara sitt bagage, och som regel också få tillgång till de gemensamma områdena (t.ex. pool), tills det att rummet står klart. Om du inte har möjlighet att komma inom tidpunkten för check-in, så kontakta stället direkt på det telefonnummer som framgår av dina resedokument. Inser du att du är försenad först när du är resande, ombeds du ändå att ringa direkt till semesterstället.

Om du inte dycker upp inom angiven check-in, eller inte redan har anmält sen ankomst till stället, har stället i princip rätt att sälja rummet till någon annan. Vissa ställen accepterar sen ankomst, men då ska ovanstående procedur följas. Det kan inte garanteras att ankomst efter angiven tidpunkt för check-in kan ske, och du bör därför beräkna gott om tid för att nå fram till ditt semesterställe, och räkna med att det ofta är långa bilköer genom Europa under sommarsäsongen, om du kör själv.

När du lämnar ditt rum, ska det ske innan den tidpunkt som är angiven som check-ut på ditt bokningsbevis. Ska du åka iväg senare, är det på många platser möjligt att få lämna bagaget i ett rum, och sedan nyttja gemensamma faciliteter (som t.ex. pool) efter check-ut.

Hotellet erbjuder övernattning i rum, utan köksfaciliteter. Hotell av en högre kategori har ofta en minibar och/eller ett kylskåp på rummet

Om du bor på hotell eller på ett B&B, kommer sängkläder och handdukar alltid vara inkluderat i priset. Hur ofta de byts ut, är individuellt för varje unikt hotell.

Du hittar som huvdregel alltid huvudkuddar och lakan till övernattningen. Täcken, så som vi känner till dem i Skandinavien, finns oftast endast i norra Italien. Sängarnas kvalitet och hårdhet varierar – och hur man sover bäst är dessutom mycket individuellt. Bäddsoffor och extrasängar kan ofta vara av lägre standard än vanliga sängar (och passar bäst till barn som väger mindre).

Större hotellresorts erbjuder vid vissa tidpunkter aktiviteter och underhållning till alla åldersgrupper – som oftast sker på italienska och/eller engelska. Det kan t.ex. vara musik på kvällstimmarna, barnklubb för de små, eller vattengympa i poolen. På några ställen kommer poolen att stängas några timmar mitt på dagen, när man håller siesta. Under siestan bör man respekter de gäster som önskar lugn och ro.

Om du bor på ett hotell eller B&B, är frukosten oftast inkluderad i priset. Vi skandinaver är vana vid en solid frukost – något du inte alltid kan räkna med i Italien. På många ställen serveras endast kaffe/te, croissant, rostbröd och sötsaker (t.ex. kakor och pajer), som är en normal italiensk frukost. På några ställen har man anpassat frukosten till ett internationellt klientel, och där kan du då hitta ett större urval av produkter, som marmelad, honung och bröd.

Under varje bostad på www.in-italia.se, under punkten ”Rabatter och tillägg”, kan du se priserna på frivilliga tillval och eventuella obligatoriska avgifter, som ska betalas nere på plats. Till exempel barnsäng, halvpension och turistskatt m.m.

Några hotell erbjuder formen ”all inclusive”, vilket innbär att all mat och de drycker som är inkluderade i det valda ”all inclusive-paketet” – samt ofta också glass och läst – är inkluderade i priset. För ytterligare information, se beskrivningen under det gällande semestercenret på www.in-italia.se.