Check lista inför att hyrabil

1. Åldersgränserna för att få hyra bil skiljer sig en del mellan olika länder. Vanligast är åldersgräns på 21 år, men om föraren är under 25 år tillkommer ofta en extraavgift. I Sverige är det vanligt att man får hyra bil från 18 år, men med extraavgift om föraren är under 25 år. Hos vissa hyrfirmor är inte tillåtet att hyra bil om man fyllt 70 år. Om ni är flera förare som ska köra bilen kostar det i regel extra.

2. Kontrollera om det är fria mil eller debitering per mil som gäller i hyravtalet. Fria mil är att föredra om du ska köra långt, men då blir grundhyran högre istället. Ska du köra under tio mil kan det vara bättre med mil-hyra.

3. Ta också reda på i förväg om det går att förlänga uthyrningstiden och vad det kostar om du skulle vara försenad när du lämnar tillbaka bilen. Ofta kan du bli debiterad för ett extra dygn även om du bara är en liten stund försenad. Ta också reda på hyrfirmans öppettider.

4. Hur gäller försäkringen? Ingår allt? Kontrollera avtalet noga och gå gärna åt sidan vid uthyrningsdesken. Det är inte alltid personalen vid hyrfirmorna är så bra på att förklara det finstilta i hyravtalet. Kontrollera också vilken självrisk du måste betala vid en olycka. Ofta går det att köpa till självriskreducering så att självrisken inte blir så hög.


5. Kontrollera med hyrfirman när du bokar bilen om du får köra över landsgränser med bilen. Många hyrbilsföretag är mycket restriktiva med detta. Det är alltså inte självklart att du kan köra till Danmark eller Norge med hyrbilen från Sverige.

6. Kontrollera vilken service som ingår vid en punktering, olycka, stöld eller om bilen går sönder. Får du en ny bil inom någon timme eller får du själv ta dig till ditt resmål på annat sätt? Ta reda på journummer till hyrfirman.

7. Kontrollera bilens mätarställning med vad som står i hyravtalet. Kontrollera bilens skick och leta efter skrapmärken och andra skador. Om bilen är repad när du får den, se till att detta noteras i hyravtalet. Annars kan de riskera att få betala dyra reparationsfakturor i efterhand. Tänk på att eventuella böter kan registreras senare och då debiteras du i så fall i efterhand.

8. Se efter i hyravtalet vilket belopp som debiteras på ditt kreditkort direkt och vad du senare är skyldig att betala. I många fall debiteras kreditkortet med en del av den totala hyrsumman direkt.

9. Bestäm dig när du bokar hyrbil om du vill ha någon extrautrustning, som vinterdäck, navigation eller barnstolar. Var noga med att specificera detta när du bokar. Kontrollera att utrustningen medföljer när du hämtar ut hyrbilen.

10. Tänk också på att tanka upp hyrbilen om en tank bränsle inte ingår i hyravtalet. Var noga med att tanka rätt bränsle. Se till att få kvitto på att du har lämnat tillbaka bilen.

11. Det är inte alls säkert att du kan få exakt den bilmodell du har tänkt dig. Hyrfirmorna erbjuder vanligen oftast en bil i samma storleksklass. Exempelvis kan du få en Ford Focus eller Opel Astra även om du har bokat en VW Golf.

12. Innan du bokar bil – jämför priserna mellan olika hyrfirmor. Priset kan skilja sig väsentligt – men också innehållet, som vilken service som ingår. Tänk på att hyrkostnaden blir mycket högre i vissa länder där försäkringar betalas på plats. Ibland kan hyrbilen bli dubbelt så dyr som du tänkt dig från början.

13. Viktigt att tänka på välja alltid : Hämta och lämna med full tank när du väljer din hyrbil på nätet.

Aldrig Same to Same ( innebär att du ska betal extra för att tanka bilen hos hyrbil företaget.)

Hyra bil – i Sverige eller utomlands – oavsett var hyrbilen finns är det mycket du måste tänka på.

Det blir allt vanligare att hyra bil under semestern. Några väljer att inte äga en bil under året utan bara hyra på sommaren. Andra väljer att äga en liten bil och sen hyra en större när det är dags för storpackning och semesterprylar.

Det allra vanligaste är ändå att hyra bil utomlands för att ta sig till hotellet och på utflykter.

Att hyra bil kan vara knepigt. Utbudet är stort men det finns också en hel del finstilt i ditt kontrakt med biluthyraren.

Här är några saker du ska tänka på om du hyr bil i sommar.

11 saker att tänka på inför hyrbil semester.

1. Priser

Utbudet av hyrbilar är enormt och det finns mycket stora prisskillnader – mellan företag, mellan olika bilstorlekar och mellan länder. Ta god tid på dig vid datorn och jämför. Kom ihåg att jämföra samma innehåll vad gäller hyrtid, milantal och försäkring.

Privatleasing – 10 fällor som kan stå dig dyrtDet enkla bilägandet kan visa sig bli både svårt och dyrt10 onödiga böter – så undviker du demPolischefen: ”Det kan bli vårdslöshet i trafik så det står härliga till”Så får du de dyra felen fixade billigtBilkrångel? Här är genvägarna som sparar tusenlappar10 detaljer som sänker värdet på din bilDin bil kan vara värd mindre än du tror – här är detaljerna som avgör12 bilar som kan bli värdefulla klassiker i framtidenNågra av de här bilarna kan ÖKA i värde

2. Tider

Flyger du till ett land är det oftast lätt att veta när du kommer och när du åker igen och de flesta hyrbilsföretag har kontor på flygplatserna. Men det är ändå bra att kontrollera när kontoret är öppet och vad som gäller för din hyrperiod. Är flyget försenat kan det hända att du kommer fram när kontoret har stängt och blir du försenad är det bra att kunna förlänga hyrtiden. Det är alltid bra att ha koll på telefonnumret till just ditt hyrbilskontor.

3. Ålder

Foto: Jacob Wackerhausen

Flera hyrbilsföretag har åldersgränser och det kan variera mycket. Det är också vanligt med åldergränser uppåt – alltså att man inte hyr ut bilar till yngre och äldre förare. Det finns också ofta någon form av extraavgifter för unga förare och om ni vill vara flera som ska köra bilen.

4. Miltalen

Det vanliga i dag är fria mil men det är ett måste att kontrollera avtalet vad gäller hur många mil du får köra med bilen under hyrtiden. Försök att räkna ut vad som är mest fördelaktigt – att betala för tiden eller för milen, om det alternativet finns.

5. Försäkringen

Det här är det allra, allra svåraste med att hyra bil. Och även om avtalet verkar glasklart när du sitter och bokar hemma vid datorn så dyker det alltid upp nya saker när bilen ska hämtas ut. Kontrollera alltid det finstilta i lugn och ro på förhand och läsa på vad ditt hyrföretag har för olika försäkringsavtal, inklusive självriskreducering.

Ta reda på vad som gäller vid en olycka och hur mycket du ska betala i självrisk. Kontrollera även vad som gäller vid skador på glas och så kallade parkeringsskador där du inte har en motpart. När du sen kommer till utlämningsdisken är du påläst och kan ställa de rätta frågorna.

Kom ändå ihåg att ta tid på dig att även där läsa på det finstilta på det avtal du faktiskt skriver under. Och även om familjen står och trampar bredvid och vill börja semestern är det ofta exakt nu du kan göra en bra eller dålig affär.

6. Leta skador

I samband med utlämningen får du en lapp med en ritning på bilen. Här ska du markera vilka skador bilen har när du får den. Var väldigt noggrann här så att du inte åker på att betala för en skada som någon annan orsakat. Kom ihåg att leta i hörnen och på dörrarna efter skrapmärken och parkeringsskador. Notera bilens mätarställning och se till att den överensstämmer med noteringen på avtalet.

7. Böter

Det vanliga i dag är att eventuella böter kommer till hyrbilsfirman och sen vidare till din hemadress. Hyrbilsfirman tar betalt för att de delger dig boten och den avgiften är hög. Avgiften dras direkt på det kontokort du använde när du hyrde bilen.

Betalar du inte boten är det vanligt att du hamnar på hyrfirmans svarta lista och det kan bli så att du inte får hyra bil där nästa gång. Bland annat Spanien har ett system där du får upp till 50 procents rabatt på till exempel en fortkörningsbot om du betalar snabbt. Du kan betala över internet.

8. Gränser

Ibland är det billigare att hyra bil i till exempel Frankrike och köra till Italien än att hyra bil i Italien. Men kontrollera alltid att du får köra till ett annat land med din hyrbil.

9. Debitering

Det är vanligt att hyrfirman tar en form av deposition som belastar ditt kontokort när du hämtar ut bilen. Tänk då på att kontots saldo ska räcka till.

10. Extrautrustning

Redan när du bokar bilen kan du tala om vilken extrautrustning du vill ha – till exempel GPS och barnstol. Kontrollera sen alltid att avgiften överensstämmer med det du bokat.

11. Tanka före återlämning

I hyresavtalet står det hur bilen ska lämnas tillbaka. Oftast ska den vara fulltankad men det finns också de hyrfirmor som tar ut en fast avgift för att de tanka bilen åt dig – oavsett hur mycket. Då är det förstås bra att lämna bilen så tom som möjligt.

Är återlämningskontoret bemannat är det bra att få ett kvitto på att du lämnat tillbaka bilen och att – om det ska vara så – bilen är fulltankad. Det är svårt att förklara återlämningen i efterhand när du är hemma i Sverige och bilen kanske är försvunnen.