Ibiza


Ibiza är en ö i Medelhavet tillhörande Pityuserna, Spanien. Arean är 572 km² och folkmängden uppgick till 137 357 invånare 2012. Största stad är Ibiza, en stad som är av gammalt ursprung. Andra städer är San Antonio och San Rafael. Söder om ön ligger Formentera. Wikipedia
 
Yta: 571 km²
Befolkning: 132 637 (1 jan. 2010)
Ibiza är mer än bara fest och nattklubbar. På den beryktade partyön finns lantlig charm, vackra badvikar och vänliga öbor. Vilda Ibiza har vuxit upp, och det är dags att upptäcka nya sidor av ön.

Mallorcas mytomspunna lillasyster Ibiza har de senaste åren återigen – efter ett decenniums uppehåll – inkluderats i resebolagens program. Ön är känd för sitt nattliv med trendiga nattklubbar, och stjärn-DJ:s från hela världen som invaderar ön sommartid. Klubbarna och musiken är fortfarande en viktig del av Ibiza. 

Ibiza även för barnfamiljer

Men bortom Pacha, Privilege och Ushuaïa väntar ett annat Ibiza. Ett Ibiza som passar såväl barnfamiljer, som par eller tjejgänget som vill ta det lite lugnare. Man behöver inte resa långt från Ibiza stad för att hamna mitt i fruktodlingar och vilda örter, eller på en vit sandstrand där tempot är en tiondel av det i stan. Es Cavallet på öns södra spets är en fin strand. Här är sanddynerna vidsträckta och nudister blandas med påklädda. Också trendstranden Cala Jondal, på sydöstra delen av ön, är värd ett besök.

Yoga och meditation

Naturreservatet Cala d´Hort, med den mytomspunna klippan Es Vedrà en bit ut i vattnet, är antagligen Ibizas mest fotograferade vy. Och den är värd en omväg. Utsikten är makalös. Från klipporna stupar det brant ner i det turkosa havet. Den som gillar ekologisk mat, meditation, och yogaretreats kommer att trivas på Ibiza. Hippie- och klubbkulturen har alltid levt sida vid sida. Ett besök på en hippiemarknad är ett måste. Och glöm inte Ibiza stad, som bjuder på mysiga medeltidsgränder, marknader och ett stort restaurangutbud.

FAKTA: Ibiza

Allmänna fakta: Ön tillhör Spanien. Ibiza tillhör ögruppen Balearerna, som också Mallorca och Menorca ingår i. 

Land: Spanien. 

Bästa tiden att resa: Sommarhalvåret.

Restid: Cirka fyra timmars flygresa från Arlanda. 

Språk: Spanska. 

Valuta: Euro. 

Tidsskillnad: – 1 timme.

Visum: Behövs ej. 

Statsskick: Konstitutionell monarki. 

Klimat: Relativt milt klimat året om. 

Landsnummer: +34 

Folkmängd: 100 000 invånare.

Elektricitet adaptrar: 220 volt, samma som i Sverige. Inga adaptrar krävs. 

Säkerhet: Ibiza är ett säkert resmål. 

Bra att veta: Hela ön är kantad av badvikar. De flesta har härlig finkornig sand och många är barnvänliga och långgrunda. Det finns även stränder som består av småsten eller klapperstenar, så packa badskor.