Planera resan

Checklista inför utlandsresan

Här får du en översikt över vad du kan behöva tänka på inför en utlandsresa. Du får också tips på andra texter som ger mer information. Om du blir sjuk och behöver vård i ett land utanför Sverige gäller olika regler beroende på vilket land du är i och hur brådskande det är att få vård

Före resan är det viktigt att du tänker på

• att du har en reseförsäkring
• vaccination
• om du behöver läkemedel för resan
• att ta med ett reseapotek
• viktiga telefonnummer.

Hem- och reseförsäkring

Befinner du dig i ett nordiskt land eller inom EU och behöver nödvändig vård får du det till samma kostnad som de som bor i landet. För att visa att du är försäkrad i Sverige bör du ha med ett så kallat EU-kort, Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet beställer du före resan från Försäkringskassans webbplats. Om du reser med barn, tänk på att barnet  behöver ett eget EU-kort.

Om du reser till andra länder än där EU-kortetet gäller, bör du ha någon form av försäkring. Annars måste du betala för sjukvård under resan. Rådfråga ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din hemförsäkring.

Hemresa med ambulansflyg från till exempel Asien kan kosta flera hundratusentals kronor, som du måste betala själv om du är oförsäkrad. UD eller svenska staten hjälper vanligtvis inte till med hemresa i samband med sjukdom eller olycksfall.

Vaccinationer
Du kan behöva vara ute i god tid om du behöver vaccineras, gärna en månad innan resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan.Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet.Ibland kan en epidemi i ett land leda till en rekommendation om vilka vaccinationer som behövs. Om du ska besöka släkt och vänner i länder där andra sjukdomar sprids än i Sverige löper du en betydligt ökad risk att insjukna. Det innebär att skydd med vacciner blir extra viktigt.
När du går till en vaccinationsmottagning ska du berätta om du har• exempelvis allergier
• vissa kroniska sjukdomar
• hur gammal du är
• om du är gravid
• dina tidigare vaccinationer.Sådana saker kan påverka vilka vaccinationer du behöver.
Resa med läkemedel

De läkemedel som du behöver ha med dig utomlands bör tas med i sin originalförpackning. På så sätt har du något att visa upp både om du behöver kontakta vården utomlands och om tullen undrar vad du har med dig. Om du tar läkemedel som anses vara narkotika, som vissa sömnmedel och starka smärtstillande läkemedel, kan du behöva ett intyg för att de ska få föras in. Apotek kan skriva ett sådant intyg. I vissa länder krävs ett läkarintyg. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller för just det landet.

Det finns också särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget, där till exempel mängden vätska är begränsad. Apotek kan märka förpackningar av flytande läkemedel som du behöver under resan.

Reseapotek
Vad du tar med dig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land du reser till och hur lång tid du är borta. Det har också betydelse om målet för resan är en semesterort, storstad eller landsbygd.Ta med receptfria läkemedel på resan. Även om produkterna också finns utomlands kan det vara svårt att hitta rätt när de verksamma ämnena skrivs på främmande språk, och kanske är det långt till ett apotek när det behövs som mest. Det kan också vara bra att ta med skydd mot könssjukdomar och graviditet.
 
Viktiga telefonnummer

Genom ditt försäkringsbolag kan du få ett kort som innehåller viktiga telefonnummer och andra kontaktuppgifter om du behöver uppsöka vård utomlands. Det vanligaste är att det finns nummer till det assistansbolag som försäkringsbolaget samarbetar med. Ett exempel är SOS International i Danmark, men det finns även andra centraler. Assistansbolaget kan du nå dygnet runt för att få hjälp med var i landet vården finns och vilka regler som gäller.

 

Tips för att enklare kunna nå anhöriga

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli hastigt sjuk är det bra om sjukvårdspersonalen kan komma i kontakt med dina anhöriga. Spara därför deras nummer i mobilen och döp kontakterna till ICE – In Case of Emergency.

 

I en nödsituation

Nödnumret 112 gäller i hela EU om du behöver ringa ambulans, polis eller räddningstjänst. När du reser i länder utanför EU är det bra om du tar reda på nödnumret med hjälp av researrangören eller någon på plats, och lägger in det i mobiltelefonen.

 

Hjälp från ambassader och konsulat

Om du utsätts för ett brott är det ortens polis du ska vända dig till i första hand. Ambassaden eller konsulatet kan hjälpa dig om det blir till exempel aktuellt att vittna i domstol.

Om du blir sjuk eller skadad utomlands kan du få hjälp av ambassaden eller ett konsulat att komma i kontakt med anhöriga i Sverige och med sjukvården eller myndigheter i det land där du är. På UD:s webbplats finns nummer till alla ambassader och konsulat och även en tjänst där du kan beställa telefonnummer direkt till din mobiltelefon via sms.

 

Försäkringar i trafiken

Trafiken står för en stor del av de allvarliga olyckor som turister råkar ut för. Därför är en av de största hälsoriskerna på en resa att hyra bil, moped eller motorcykel. Om du ändå väljer att göra det kan det vara enklare att hyra genom en resebyrå i Sverige. På så sätt får du hjälp med vilka försäkringar du behöver komplettera med.