Nice

Nice

Nice är en stad belägen i sydöstra Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur vid Medelhavskusten och Franska rivieran. Wikipedia
Yta: 71,92 km²
Hotell: Trestjärniga med snittpriset 819 kr, femstjärniga med snittpriset 2 467 kr. Visa hotell
Resa dit: 3 h med flyg. Priser från 1 473 kr. Visa flyg

Nice är franska Rivierans självklara huvudort och ligger vid änglarnas vik, Baie des Anges. Staden är med sina 400 000 invånare Frankrikes femte största stad. Det rika kulturutbudet kombinerat med en känsla av glamour gör Nice till en av Frankrikes kulturellt sett mest värdefulla städer. Längs stranden löper den kända Promenades des Anglais.

NiceNICE MÅNGFÄRGADE HISTORIA
Få städer har bytt regent lika många gånger som Nice. Grekerna var de första bosättarna som grundade en koloni kallad Nikaïa redan på 300-talet. Deras samhälle var förlagt till det som idag heter slottskullen, på franska Collin de Château, som ligger strax bredvid Gamla stan. Från kullen har du en underbar utsikt över både Gamla stan och hamnen.

Efter grekerna kom romarnas tid. Romarna anlade arenor, bad och ståtliga tempel. Före staden blev fransk innehade den det italienska namnet Nissa. Det dröjde faktiskt ända fram till 1860 innan Nice började att tillhöra Frankrike. Staden har alltså inte varit fransk speciellt länge och av den anledningen existerar en egen dialekt och en särskild matkultur. Pröva gärna på socca, som är en sorts kikärtspannkaka.

PROMENADE DES ANGLAIS

Det typiska för Nice är strandpromenaden Promenade des Anglais. Det är en bred väg som går mellan stadsbebyggelsen och stranden. Den livliga trafiken, de karaktäristiska rullskridskoåkarna och palmerna är en bra beskrivning av den omtalade strandpromenaden. Längs denna autostrada finns sevärdheter som Opéra de Nice och det anrika hotellet Négresco. På den åtta kilometer långa stranden nedanför trängs turister och solbadare.

GAMLA STAN – LA VIELLE VILLE
Gamla stan i Nice fascinerar kanske mer än Promenade des Anglais. La Vieille Ville ligger precis väster om slottskullen vid strandpromenadens början och stadsdelen kan kort och gott beskrivas som stadens pulserande hjärta. Gamla stan gestaltas av färgglada italienska hus, vissa så gamla som från 1500-talet. Här och var kan du också få syn på stilgrepp från barockens tid. Stadskärnans centrum utgår från Cours Saleya, ett marknadstorg i den södra delen av Gamla stan, där du också kan ta dig en trevlig fika efter din stadsvandring.

Sevärdheterna flockas i den gamla delen av Nice. Cathédrale Sainte-Réparte är en välutsmyckad barockkyrka från 1600-talet och Palais Lascaris är ett 1700-tals palats med imponerande salar. Vidare är Palais de Justice på Place de Justice ett exempel på den pampiga empiren. Likaså är operahuset från 1855, Opéra de Nice, ett mästerverk för sig.

Öster om slottskullen ligger hamnen i Nice, Port Lympia. Satsningen på en ny handelshamn under 1700-talet blev aldrig en succé och därför blev den inte så stor som man hade planerat. Idag utgår färjorna till Korsika härifrån och längst in i hamnen ligger nöjesbåtarna förtöjda. Längs kajen står husen tätt och ger en starkare bild av Italien än någon annanstans i staden.

SHOPPING OCH MUSÉER
De shoppingstinna gatorna ligger utanför Gamla stan. Det moderna Nice är främst platsen för mode och kommers. Längs huvudstråket avenue Jean-Médecin finner du de flesta etablerade klädmärkena och varuhusen.

Nice placerar sig på plats nummer två i Frankrike (efter Paris) vad det gäller antalet museer. De flesta utgörs av konstmuseeer, såsom Musée Matisse, Musée Chagall och Musée des Beaux Arts, men även andra museum, t.ex. marinmuseet Musée de la Marine, är värda att besöka.