Pizzo

Kalabrien (italienska: Calabria) är en region i södra Italien, beläget på den italienska halvöns ”tå”. Den gränsar till Basilicata i norr, Sicilien i sydväst, Tyrrenska havet i väster och Joniska havet i öster. Kalabrien har 1,97 miljoner invånare (2016) och en yta på 15 080 km². Huvudstad i regionen är Catanzaro. Reggio di Calabria har flest invånare och Cosenza är också en större stad.

Kalabrien är en smal halvö som sträcker sig tre hundra kilometer ut i Medelhavet. Den utgör tån på Italiens ”stövel” mellan Tyrrenska havet i väster och Joniska havet med Tarantobukten i öster. Den är skild från Sicilien av Messinasundet; den smalaste punkten är mellan Capo Peloro på Sicilien och Punta Pezzo i Kalibrien, som mäter 3,2 km. Kalibrien är en bergig region. Det finns tre bergskedjor: Pollino, Sila och Aspromonte. Alla tre kedjor är unika vad gäller flora och fauna.

Stora delar av Kalabriens lägre terräng har brukats i hundratals år. Regionen består av fem provinser:

Kalabrien ligger vid tån på båten, den extrema södra delen av Italien – lappad av den fantastiska kristallblå joniska och tyrrenska havet och avskild från Sicilien vid Messinasundet. Det varma klimatet, de vackra färgerna på havet, de steniga kusterna som alternerar med sandstränder, en natur som är vild och mystisk, de starka och äkta smakerna av lokal mat och dess ursprungs ursprung gör Kalabrien till en unik plats som semesterfirare kan Njut av både vinter och sommar.


Vilken önskan som helst kan uppfyllas. De som älskar naturen, dess dofter och mysterier kan utforska det kalabriska inlandet, upptäcka rena och oförorenade scenerier, där stora gröna bälten växlar med blå sjöar och vattenfall.
Å andra sidan kan de som föredrar att bada i solens varma strålar och dyka in i ett kristallklart hav välja mellan de många charmiga lokaliteterna längs de långa Tyrrenska och Joniska kusterna.Istället är de som föredrar att lära sig om regionens förflutna, Kalabrien, Magna Graecias vagga och gamla byggnader, full av fantastiska kyrkor, kloster, slott, palats och städer där de gamla traditionerna fortfarande överlever.