Porquerolles

Ön Porquerolles i Frankrike är en av guldöarna på franska rivieran, i södra Frankrike.Många anser att här ligger Frankrikes vackraste strand Plage Notre-Dame. Trots att det är den mest turistiga av de tre öarna finns det riktiga guldkorn här som vi inte hittar någon annanstans strax utanför Frankrikes sydkust. New York times har listat dessa tre franska öar som riktiga pärlor i Hyères.

Vi hade bestämt att vi ville besöka alla de tre så kallade guldöarna vid Côte d’Azur, så efter besöken på naturistön Ile du Levant och den näst största “karibiska” ön Port-Cros, var det dags för besök på den mest turistiga av de tre öarna Porquerolles. Man kan åka båt från flera olika platser och vi åkte från Le Lavandou. Härifrån betalade vi nästan 800 kronor för två, men det finns billigare biljetter från andra orter, där båtresan blir kortare. Vår resa tog och en timme från Lavadou.

Ön Porquerolles är den största av de tre “guldöarna” (Iles d’Or) vid Côte d’Azur, eller Hyères-öarna, som de också kallas. Enligt legenden hade prins Olbanius fyra döttrar, som alla var kända för sin skönhet, och också var exceptionella simmare. En dag när de simmade i havet såg fadern piratsegel vid horisonten.

"Ön

Han ropade åt döttrarna att komma tillbaka så fort som möjligt, men de var redan för långt borta. Desperat anklagade fadern gudarna och bad dem förhindra bortförandet av hans döttrar. Himlen hörde hans böner, och precis när de unga kvinnorna skulle bli offer för piraterna, stelnade deras kroppar och de förvandlades till öar. De döttrar som var längst bort bildade tre gyllene öar, och den dotter som var närmast stranden förvandlades till halvön Giens. Det sägs att öarna sedan dess behållit döttrarnas skönhet …

Karta guldöarna

Här ser du Giens-halvön och de tre guldöarna (den som benämns Iles d’Hyeres är Porquerolles)

Porquerolles hamn

Hamnen på ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles är den största av de tre guldöarna i Hyèresbukten. den är 7 km lång och tre km bred. Det är den mest befolkade ön och det byggdes här på 1800-talet som by, kyrka och fyr. 1912 köptes ön av Monsieur Fournier som hittat guld i Mexico och gav ön som morgongåva till sin fru, inte illa. Två hundra hektar vinrankor runt tre vingårdar gör sitt eget vin här och det med bra klass. Härifrån var ett kvalitetsvin som var en av de första som klassificerades “vins des Côtes de Provence”, klass alltså.

1912 köpte staten 4/5 delar av ön för att beskydda den från utbyggnad och behålla den som naturområde. Ön beskyddas idag som miljö och kulturarv av Conservatoire Botanique National de Porquerolles.

Ön där alla cyklar

När man kommer i land på ön Porquerolles, blir det snabbt tydligt att detta är en ö där man cyklar och det finns gott om dem. Det finns cykeluthyrare i varje gathörn. Priset för att hyra en cykel över en dag är 16 euro (sommaren 2018) och priset är samma hos alla uthyrare. Om man vill kan man också ta med egen cykel på båten.

 Porquerolles

Man hyr förstås cykel för att utforska ön! Det finns flera vackra sandstränder, flera utsiktspunkter och bland annat sju stycken gamla borgruiner. Man cyklar på den kilometer långa sandgången runt ön, och det finns utmarkerat med färger hur du tar dig runt.

Porquerolles cykelvägar

Om temperaturen varit lägre hade vi säkert cyklat längre och upptäckt mer av ön. I den rådande hettan nöjde vi oss med att cykla till stranden Notre Dame, som är mest känd och även anses vara en av Frankrikes vackraste stränder.

Bildresultat för porquerolles
Bildresultat för porquerolles
Bildresultat för porquerolles


Bildresultat för porquerolles