Så funkar resegarantin vid konkurs

Resor Full ersättning eller ingen alls? Det är stor skillnad om du köpt en paketresa eller en reguljär resa när arrangören går i konkurs. I Sverige är 20 000 resenärer berörda av Thomas Cooks konkurs.

Resebolaget Vings ägare, brittiska Thomas Cook, går i konkurs. Det står klart efter att bolaget misslyckades med att få in kapital under söndagen.

Resegarantin gäller för paketresor

Den som bokat en paketresa kan få kompensation genom den så kallade resegarantin. En paketresa gäller en beställning av minst två olika tjänster kopplat till ditt resande, som till exempel flyg och boende, men också hyrbil och utflyktsarrangemang.

Två lagar, paketreselagen och resegarantilagen, reglerar garantin. Alla som säljer paketresor är skyldiga att vara ansluten till reseförsäkringssystemet. Det händer ändå att alla inte är det, därför är det bra att undersöka saken före man beställer sin resa. Här hittar du alla arrangörer som har resegaranti. I detta fallet med Ving gäller resegarantin.

Vad får jag ersättning för?

Om ditt resebolag inte kan fullgöra sina åtaganden har du rätt till ersättning för den delen som arrangören inte kan leverera som avtalat. Resegarantin är inte lika täckande för sammanlänkande researrangemang, det vill säga om du beställer en flygresa och sedan bokar boende på ett hotell via en länk i på samma sajt. I det fallet omfattar resegarantin endast flygresan, inte hotellet.

Ersättningen kan sökas via Kammarkollegiets hemsida. Du har tre månader på dig från det att det står klart att arrangören inte kan leverera din avtalade resa.

Däremot gäller garantin inte för den som bokat en reguljär resa, alltså bara själva flygbiljetten. Om så är fallet, kan du vara försäkrad om du betalat resan med kreditkort. Du kan också undersöka om du har rätt till ersättning via hemförsäkringen.

Vinggruppen ställer in alla sina flygresor eftersom att de flygs av Thomas Cook Airlines Scandinavia. Läs här för mer utförlig information som Ving ger till sina kunder.