Saint-Tropez

Saint Tropez är en av Rivierans mest kända orter. Lyx och flärd präglar staden, som blivit franska Rivierans trendigaste ort. Ända sedan 1800-talet har St Tropez lockat kända konstnärer och europeiska kungligheter med sitt vackra ljus och sköna landskap. Den medeltida stadskärnan vid hamnen erbjuder pastellfärgade fiskarhus, traditionella fiskebåtar, lyxiga boutiquer, en barockkyrka och en mängd lyxyachter.

St TropezI regionen Var på den västra delen av franska Rivieran ligger St Tropez beläget ute på en bred halvö, vänd mot den ofta spegelblanka St Tropez-bukten. Om sommrarna mångdubblas ortens befolkning och St Tropez lever upp till sitt rykte, medan orten om vintern liknar en spökstad.

Själva staden St Tropez, som har karaktären av en fiskeby, utgörs av en färggrann medeltida bebyggelse och breder ut sig kring hamnen. Längs hamngatorna, såsom den kända quai Jean-Jaurès, ligger kaféerna och restaurangerna tätt. Kajen kantas i sin tur av konstnärer som säljer sina egna målningar över St Tropez. Längs de slingrande, medeltida gatorna hittar du eleganta boutiquer, konstgallerier och restauranger. Mitt i staden ligger den stora barockkyrkan Eglise de St Tropez från 1800-talet som blivit något av ett landmärke för staden. På en kulle ovanför själva stadskärnan ligger ett femkantigt citadell varifrån utsikten över staden och bukten är vacker. Ovanför hamnkvarteren ligger Place des Lices som är ett stort, lummigt torg där du kan slå dig ner på ett kafé och se på ortsborna som spelar petanque (boule) – Provences nationalsport.

KONSTNÄRER, ARISTOKRATI OCH JETSET
I slutet av 1800-talet kom konstnären Paul Signac till St Tropez och förtrollades av orten. Många andra konstnärer och författare följde efter honom och St Tropez blev känt över hela Europa. Nu började europeiska kungligheter, ryska aristokrater och nyrika amerikaner att flockas här. Sedan dess har utvecklingen bara fortgått och idag är St Tropez ett centrum för det internationella jetsetet och klassad som Europas bästa sommarpartyort. De kända konstnärernas verk kan beskådas på Musée de l’Annonciade bredvid hamnen.

STRÄNDER OCH NATTKLUBBAR
Nära stadskärnan och hamnen ligger stränderna Plage des Graniers och la Bouillabaisse som är populära bland de lokala invånarna. Men den bästa stranden, Plage Pampelonne, ligger strax söder om St Tropez. Pampelonne-stranden är fem kilometer lång, halvmåneformad och har finkornig, vit sand överallt. Det som gjort Pampelonne-stranden världskänd är det stora antalet strandklubbar som trängs längs stranden. Vissa strandklubbar är som restauranger medan andra är som stora diskotek där champagnen flödar. Om dagen är det här som kändisarna i St Tropez vistas. Strandklubbarna Nikki Beach och Le Club 55’ är två av de mest kända och här kan du träffa på Paris Hilton, P. Diddy, George Clooney och Jack Nicholson – för att nämna några.

Som sagt är det på Pampelonne-stranden som kändisarna vistas om dagen – men om kvällen är det till nattklubbarna i St Tropez som aktiviteten flyttar. Den mest kända nattklubben är Les Caves du Roy som är inrymt i hotellet Byblos, där bl.a. Elton John är stamgäst. På Les Caves du Roy har t.o.m. den svenska drottningen, Silvia, svängt loss. Invid hamnen ligger även nattklubbarna La Bodega de Papagayo och VIP Room som även de lockar till sig världskändisar!