Vandringsresor Val Gardena

Vandra i de vackra Dolomiterna

Val Gardena (1563 möh) ligger på Alpernas solsida i italienska Sydtyrolen, mitt i Dolomiterna (världsarv) som kanske är mest känt för sina dramatiska och vackra bergsmassiv – ett eldorado för alla naturälskare.

Sydtyrolen beskrivs ofta som ”den andra sidan av Italien”. Med sin dramatiska historia och med en blandning av det österrikiska och italienska har denna region en mycket speciell kultur. I den vackra dalgången Val Gardena hittar du trevliga uteterrasser där man gärna njuter av en iskall apertivo efter vandringen.

Underbar mat och goda viner i Dolomiterna

Även på tallriken hittar man en kombination av Österrike och Italien och det är inte ovanligt att här bli serverad både Gulaschsuppe och Antipasti. Sydtyrolska viner är kända långt utanför den egna regionen och druvsorterna Gewürztraminer och Lagrein har sitt ursprung här.

Dagsprogram – Alpin vandring

Arrangemangen/utflykterna som har en *är frivilliga och sker mot tillägg. Du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. 

Säkerheten går självklart alltid före varför vi kommer att anpassa vandringarna efter de förutsättningar som gäller från dag till dag. Vädret i Alperna skiftar snabbt och ofta och vi kommer att varje morgon, efter att ha studerat väderrapporterna, välja vilken tur vi går. Det är därför viktigt att veta att programmet som ni finner i vandringsbroschyren och på vår hemsida inte alltid kommer att stämma överens med hur vi i verkligheten väljer att gå under veckan.

Nedan följer ett preliminärt vandringsprogram. 

Dag 1 – Lördag

Flyg från Sverige med ankomst till München där STS Alpresors guide möter och följer med i transferbussen ned till Selva di Valgardena (1560 möh). Väl på hotellet följer incheckning och sedan middag.

Dag 2 söndag: Col Raiser

Efter en kort guidning i byn går vi till Col Raiserliftens dalstation. Vi tar liften upp till 2 107 m ö h varifrån vi vandrar till Regensburger Hütte och vidare uppåt. Vi passerar Piera Longia (2 297 m ö h) och efter en stund är vi framme vid Troierhütte (2 271 m ö h) där vi äter lunch. Vi fortsätter mot den lilla alpsjön Lech da Iman och tar en kort paus innan vi går tillbaka till liften som tar oss ner till Selva – centralort i Val Gardena.

Dag 3 måndag: Seiser Alm 2 249 m ö h

Vi åker buss till St Ulrich och Seiseralmliften. Uppe ifrån toppstationen (2 005 m ö h) går vi till en början på enkla vägar innan vi kommer ut till mer kuperad terräng. Vi går förbi Goldknopf (2 249 m ö h) som är den högsta punkten på Seiser Alm. Nu börjar den branta stigningen upp mot passet på 2 490 m ö h och dagens lunch intar vi på alphyttan på Tierser Alp. Vi njuter av den fantastiska utsikten medan vi vandrar hemåt via St Christina, där vi tar bussen tillbaka till Selva.

Dag 4 tisdag: Cirjoch–Puez–Langental

Vi tar liften upp till Dantercëpies (2 298 m ö h) och börjar vandra mot Cirjoch förbi Jimmys Hütte. Efter en brant stigning är vi uppe vid Crespeinajoch (2 528 m ö h). Vi njuter av en makalös utsikt över Dolomiterna. Vi kommer fram till Puezhütte och dagens lunch. Härifrån går vi ner till Langental och tillbaka till hotellet.

Dag 5 onsdag: Utflykt till Lago di Garda

Den vandringsfria dagen kan man välja mellan att t.ex. på egen hand utforska vackra Val Gardena eller följa med på en utflykt till Lago di Garda*.

Dag 6 torsdag: Ciampinoi 2 254 m ö h

Idag tar vi liften upp till Ciampinoi (2 254 m ö h). Härifrån får vi en fin vy över Val Gardena och de inramande bergen. Vi följer den lätt kuperade stigen i riktning Sella Joch (2 100 m ö h) där vi tar en vätskepaus. Vi vandrar vidare och kommer in på Friedrich August väg varifrån vi har utsikt över Marmolada och Pale di San Martino. Lunchen idag äter vi på Murmeltierhütte och går sedan tillbaka till Ciampinois bergsstation och tar liften ner till Selva.

Dag 7 fredag: Rasciesa – Broglessattel

Efter frukost tar vi bussen till St Ulrich och bergbanan upp till Rasciesa (2 094 m ö h). Vi vandrar på Grödner Höhenweg över det öppna landskapet med utsikt över vackra Geislergruppen och Secëda. Vi kommer fram till Brogleshyttan (2 045 m ö h) där vi äter en lunch med lokala ingredienser. Vi fortsätter över öppna betesmarker tills vi når ner till trädgränsen och kommer fram till Secedaliftens mellanstation (1 693 m ö h) och tar liften ner till St Ulrich och buss tillbaka till Selva.

Dag 8 lördag: Hemresa

Vi

Idag är det hemresedag. Efter en god frukost lämnar vi vandringsparadiset för denna gång.

Källa om ni vill boka paket resor : http://www.alpresor.se/vandringsresor/cervinia/alpin-vandring/veckoprogram/