Av antikens sju underverk är alla utom Cheops pyramid borta. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations satte därför igång en omröstning för att ta fram världens sju nya underverk. Organisationen valde ut 177 kandidater som man kunde rösta på, och av de 77 som fick flest röster valdes 21 finalister ut av en jury. Sedan fortsatte röstningen, och år 2007 korades de sju vinnande underverken efter sammanlagt 100 miljoner internet- och telefonröster.[1]
Det ska dock nämnas att listan fått en hel del kritik. Världsarvsorganisationen UNESCO hör till dem som tagit avstånd från listan, med motiveringen att omröstningen organiserades av ett privat företag, att den var ovetenskaplig och att den endast reflekterade åsikterna hos dem med internetuppkoppling och inte hela världen.[2] Detta till trots, är New7Wonders Foundations lista än så länge den mest kända kandidaten till ”världens sju nya underverk”. De nya underverken är här rangordnade efter sin häftighet (enligt oss).
7. Colosseum, Italien
Arenan började byggas år 72 e.Kr. under kejsare Vespasianus. Den invigdes år 80 e.Kr. av hans efterföljare kejsare Titus, och färdigställandet sägs ha firats i månader med djurhetsningar, avrättningar och blodiga gladiatorstrider. Colosseum fortsatte att användas för dessa aktiviteter under antiken, för att under medeltiden i stället utnyttjas till bland annat verkstäder och bostäder.
Colosseum skadades svårt i en stor jordbävning 1349, då yttre delen av ena sidan kollapsade.
Colosseum är idag en symbol i kampen för avskaffandet av dödsstraffet i världen. Det brukar lysas upp varje gång dödsstraff förbjuds i något land eller amerikansk delstat.
6. Taj Mahal, Indien
Den mest iögonfallande delen av underverket är den stora huvudbyggnaden som är rikt dekorerad och kröns av en jättelik kupol. Förutom huvudbyggnaden består monumentet av fyra höga minareter samt några mindre hus och trädgårdar. Det mesta är byggt i vit marmor och designen är influerad av persisk, turkisk och indisk arkitektur.
5. Kristus frälsaren (Cristo Redentor), Brasilien
4. Chichen Itza, Mexiko
Idag är Chichen Itza en ruinstad med många imponerande byggnader. Bilden visar Chichen Itzas kanske mest berömda byggnad – Kukulkan-templet El Castillo (Kukulkan var en ormgud vars huvud ses avbildat längst ner på trappan). Det finns även massor av andra byggnader, bland annat en bollplan med en stor åskådarläktare, ett krigartempel omgivet av massor av stenpelare, ett observatorium och ett stort torg.
3. Petra, Jordanien

Petra etablerades några århundraden f.Kr. och var arabfolket nabatéernas huvudstad.[6] Genom deras förmåga att spara det regnvatten som ibland föll med hjälp av kanaler, akvedukter och reservoarer, kunde platsen bli till en beboelig stad i öknen.[6] Petra erövrades senare av romarna, och enligt en teori gjorde en jordbävning på 300-talet att staden så småningom fick överges (Petras exakta historia varierar ganska mycket mellan olika källor).
2. Machu Picchu, Peru

Den dominerande byggnadsstilen i Machu Picchu är staplade stenblock, vilka passar i varandra med imponerande noggrannhet. Denna byggstil användes också för att lyfta upp terrasser ur de branta bergssidorna och därmed göra dem odlingsbara.
1. Kinesiska muren, Kina

Från början bestod dock muren av kortare segment som främst skyddade olika kinesiska stater från varandra, men när kejsare Qin Shi Huang på 220-talet f.Kr. enade Kina förenades alla tidigare murar och förstärkningar till en enda lång mur.[8]
Under byggandet av den kinesiska muren dog så många som tiotusentals, kanske hundratusentals, människor (det exakta antalet är okänt och varierar mellan olika källor). Underverket byggdes främst av det som fanns tillgängligt lokalt, så en del sträckor bestod av sten och andra av trampad jord, diken och naturliga hinder.
Mycket av den mur som funnits har idag eroderat bort eller rivits. Däremot är mycket av muren från Mingdynastin kvar, och runt Beijing är flera avsnitt av den renoverade.
Det finns en seglivad diskussion kring om den kinesiska muren kan ses från rymden eller inte. Svaret är att detta underverk kan ses med en kamera med zoomobjektiv från rymdstationen ISS, men inte från månen.