Världens 7 underverk

År 2007 korades ”världens sju nya underverk” efter en gigantisk omröstning anordnad av den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations.

Av antikens sju underverk är alla utom Cheops pyramid borta. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations satte därför igång en omröstning för att ta fram världens sju nya underverk. Organisationen valde ut 177 kandidater som man kunde rösta på, och av de 77 som fick flest röster valdes 21 finalister ut av en jury. Sedan fortsatte röstningen, och år 2007 korades de sju vinnande underverken efter sammanlagt 100 miljoner internet- och telefonröster.[1]

Det ska dock nämnas att listan fått en hel del kritik. Världsarvsorganisationen UNESCO hör till dem som tagit avstånd från listan, med motiveringen att omröstningen organiserades av ett privat företag, att den var ovetenskaplig och att den endast reflekterade åsikterna hos dem med internetuppkoppling och inte hela världen.[2] Detta till trots, är New7Wonders Foundations lista än så länge den mest kända kandidaten till ”världens sju nya underverk”. De nya underverken är här rangordnade efter sin häftighet (enligt oss).

7. Colosseum, Italien

Colosseum i Rom var Romarrikets mäktigaste amfiteater (öppen arena med publikplatser på flera sidor) och är kanske dess mest kända symbol. Än idag är Colosseum världens största amfiteater.[3]

Arenan började byggas år 72 e.Kr. under kejsare Vespasianus. Den invigdes år 80 e.Kr. av hans efterföljare kejsare Titus, och färdigställandet sägs ha firats i månader med djurhetsningar, avrättningar och blodiga gladiatorstrider. Colosseum fortsatte att användas för dessa aktiviteter under antiken, för att under medeltiden i stället utnyttjas till bland annat verkstäder och bostäder.

Colosseum skadades svårt i en stor jordbävning 1349, då yttre delen av ena sidan kollapsade.

Colosseum är idag en symbol i kampen för avskaffandet av dödsstraffet i världen. Det brukar lysas upp varje gång dödsstraff förbjuds i något land eller amerikansk delstat.

Annons

6. Taj Mahal, Indien

Taj Mahal är ett mausoleum (överdrivet stort gravmonument) i staden Agra i Indien. Det byggdes i mitten på 1600-talet av stormogulen Shah Jahan åt hans favoritfru Mumtaz Mahal.

Den mest iögonfallande delen av underverket är den stora huvudbyggnaden som är rikt dekorerad och kröns av en jättelik kupol. Förutom huvudbyggnaden består monumentet av fyra höga minareter samt några mindre hus och trädgårdar. Det mesta är byggt i vit marmor och designen är influerad av persisk, turkisk och indisk arkitektur.

5. Kristus frälsaren (Cristo Redentor), Brasilien

Denna välkända staty av Jesus står på det över 700 m höga berget Corcovado och blickar ut över miljonstaden Rio de Janeiro i Brasilien. Kristus frälsaren invigdes 1931 och finansierades genom en insamling gjord av katolska kyrkan i Brasilien. Statyn, som består av cement täckt av en bergart kallad täljsten, är 30 m hög och står på en 8 m hög piedestal.[4]

4. Chichen Itza, Mexiko

Chichen Itza var en stor stad på Yucatánhalvön i Mexiko. Staden etablerades av mayaindianer på 400-talet, men erövrades av tolteker på 900-talet, varefter många av stadens mest kända byggnader uppfördes.[5] Efter 1200-talet byggdes inga fler monument, och efter år 1440 började Chichen Itza minska i betydelse och storlek.[5]

Idag är Chichen Itza en ruinstad med många imponerande byggnader. Bilden visar Chichen Itzas kanske mest berömda byggnad – Kukulkan-templet El Castillo (Kukulkan var en ormgud vars huvud ses avbildat längst ner på trappan). Det finns även massor av andra byggnader, bland annat en bollplan med en stor åskådarläktare, ett krigartempel omgivet av massor av stenpelare, ett observatorium och ett stort torg.

Annons

3. Petra, Jordanien

Petra, Jordanien

Jordaniens mest kända turistattraktion är en ruinstad som närmast liknar något ur en Star Wars-film. Stadens mest spektakulära egenskap är nämligen att den är uthuggen ur de omgivande bergens sandsten.

Petra etablerades några århundraden f.Kr. och var arabfolket nabatéernas huvudstad.[6] Genom deras förmåga att spara det regnvatten som ibland föll med hjälp av kanaler, akvedukter och reservoarer, kunde platsen bli till en beboelig stad i öknen.[6] Petra erövrades senare av romarna, och enligt en teori gjorde en jordbävning på 300-talet att staden så småningom fick överges (Petras exakta historia varierar ganska mycket mellan olika källor).

2. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu är en välbevarad kvarlämning från inkafolket. Detta underverk består av ruiner på en bergskam 2 430 m.ö.h. i Peru.[7] Man vet inte allt om Machu Picchu, men de cirka 200 byggnaderna utgjorde någon form av religiöst, astronomiskt och agrikulturellt centrum.[7] Staden byggdes under inkafolkets storhetstid på 1400-talet, men övergavs i samband med spanjorernas invasion på 1500-talet.

Den dominerande byggnadsstilen i Machu Picchu är staplade stenblock, vilka passar i varandra med imponerande noggrannhet. Denna byggstil användes också för att lyfta upp terrasser ur de branta bergssidorna och därmed göra dem odlingsbara.

1. Kinesiska muren, Kina

Kinesiska muren

Den kinesiska muren är en samling murar och vallar, samt rester av murar och vallar, i norra Kina med en sammanlagd sträcka på över 2 000 mil.[8] Muren började byggas på 200-talet f.Kr och förstärktes och förändrades fram till och med Mingdynastins fall år 1644.[8] Dess funktion var främst att skydda Kina från invaderande folkslag från norr.

Från början bestod dock muren av kortare segment som främst skyddade olika kinesiska stater från varandra, men när kejsare Qin Shi Huang på 220-talet f.Kr. enade Kina förenades alla tidigare murar och förstärkningar till en enda lång mur.[8]

Under byggandet av den kinesiska muren dog så många som tiotusentals, kanske hundratusentals, människor (det exakta antalet är okänt och varierar mellan olika källor). Underverket byggdes främst av det som fanns tillgängligt lokalt, så en del sträckor bestod av sten och andra av trampad jord, diken och naturliga hinder.

Mycket av den mur som funnits har idag eroderat bort eller rivits. Däremot är mycket av muren från Mingdynastin kvar, och runt Beijing är flera avsnitt av den renoverade.

Det finns en seglivad diskussion kring om den kinesiska muren kan ses från rymden eller inte. Svaret är att detta underverk kan ses med en kamera med zoomobjektiv från rymdstationen ISS, men inte från månen.